Luk Stuttgarter je veliki, umjereno ljuti, tamno žuti luk s bijelim mesom. Srednje rana i najpopularnija sorta, okrugle glavice, dobrog prinosa, čvrstoće i otpornosti. Dobro prosušen poslije vađenja dobro podnosi skladištenje. Daje stabilne prinose i nije sklon procvjetavanju.
VRIJEME SADNJE: veljača – travanj / listopad – studeni
DUBINA SADNJE: 2 cm
RAZMAK: 10 x 25 cm
NICANJE: min. temp. 2 – 3°C, optimalna temp. 15°C
BERBA: lipanj – kolovoz
Proizvodnja luka može biti iz sjemena i iz lučice. Ispravno postavljanje lučice u tlo je s platoom (korijenjem) prema dolje. Iz naopako posađene lučice ne razvija se lukovica, dok one koje padnu pod kutom daju lukovicu nepravilnog oblika i slabije kvalitete. Tlo treba biti rahlo, humusno i prozračno, ima velike zahtjeve prema svjetlu.
Luk se vadi kada se lišće počne sušiti. Ne smije se uzgajati na istoj površini do 5 godina. Kao predkulturu treba izbjegavati zob i raž jer ih napada isti štetnik. Dobri susjedi su kupus, mrkva, krumpir, krastavci, rajčica, pastrnjak, peršin, tikvice.