Njega bazenske vode

Pravilnom upotrebom sredstava za njegu vode u bazenu osiguravamo kristalno čistu i higijensku vodu, što je osnova za sigurno i bezbrižno kupanje.

Preporuča se da bazen punite vodom iz javne vodovodne mreže jer samo takva voda zadovoljava sve higijenske standarde. Nemojte koristiti vodu iz bunara ili podzemne vode. Takva voda u pravilu sadrži veću koncentraciju metalnih iona, a može se dogoditi da pri dodavanju sredstava za njegu dođe do reakcije i voda postane smeđa ili zelena. Kupači i utjecaj okoline u vodu unosi nečistoće, gljivice i bakterije koje se u vodi vrlo brzo razmnožavaju, osobito pri temperaturi vode između 20 i 30 stupnjeva.

Za čišćenje zidova i poda bazena preporučamo Planet Pool Grundreiniger - sredstvo za čišćenje koje uklanja naslage kamenca. Ne nagriza plastiku, ali ne smije doći u dodir s materijalima osjetljivim na kiseline poput mramora i okova za bazene. Nanesite Grundreiniger razrijeđen s vodom u omjeru 1:3 do 1:10 ovisno o nečistoći i dobro utrljajte površinu. Ostavite 5-10 minuta, ponovno utrljajte i temeljito isperite.

Pažnja: za foliju koristite spužvicu ili mekanu četku. Naneseno sredstvo za čišćenje ne smije se osušiti na površini.

    

Važno je za čišćenje bazena koristiti samo sredstva za čišćenje namijenjena za tu svrhu, a ne sredstva za čišćenje u kućanstvu, jer to može smanjiti učinkovitost sredstava za obradu vode.

 

Preporuke za punjenje bazena:

Provjerite crijeva, spojeve i uređaj za filtriranje i zamijenite filter ako je potrebno pijesak ili uložak. Najprije namjestite pH vrijednost vode. Nakon toga slijedi osnovna dezinfekcija odnosno kloriranje. Nakon 24 sata dodajte algicid. U početku pH vrijednost provjeravate svakodnevno, zatim dva puta tjedno. Nakon nekoliko dana nastavljate s uobičajenim tretmanom vodom.

 

Planet Pool – njega vode u bazenu u 5 koraka

1 phKorak 1: Podešavanje pH vrijednosti

Najvažniji faktor u njezi vode je pH vrijednost. To utječe na sve čimbenike vode u bazenu i uvijek treba biti u idealnom rasponu između 7,0 i 7,6. U ovom području proizvodi za njegu vode postižu svoj maksimalni potencijal uz minimalnu potrošnju učinkovitost.

Možete birati između granulata ili tekućine. Svi Planet Pool proizvodi za balansiranje pH imaju detaljne upute o tome kako ih koristiti i kako ih dozirati.

Idealna pH vrijednost: 7,0-7,6

Metoda ispitivanja: Upotrijebite Planet Pool kombinirani tester pH-/klor ili pH-/kisik

Opasnost od previsoke pH vrijednosti:

 • oštećuje prirodnu zaštitu kože (svrbež)
 • uklanjanje kamenca u slučaju tvrde vode (lijepljenje filtera, zamućena ili mliječna voda)
 • snažno smanjenje učinaka dezinficijensa

Opasnost od preniske pH vrijednosti:

 • neugodan miris klora i iritacija sluznice zbog klora
 • korozija metala (npr. ljestve) i betonskih dijelova bazena, npr. spojeva

   

2Korak 2: Dezinfekcija

Klice i bakterije značajno se razmnožavaju pri temperaturama vode iznad 20 stupnjeva. Kako bismo spriječili ovu pojavu, koristimo oksidante u obliku klornih proizvoda. One uništavaju klice i bakterije i tako dezinficiraju vodu u bazenu

Idealan sadržaj klora: 1 – 3 mg/l.

 • Klor granulat: brzootapajući granulat za dugotrajno i dodatno kloriranje, kao i za ponovno povećanje udjela slobodnog klora i brzo kloriranje.
 • Klor tablete 20g brzotopive: brzotopljive tablete za redovno doziranje i ponovno povećanje sadržaja slobodnog klora i naglo kloriranje bazenske vode.
 • Tablete klora 20 ili 200 g: sporo topive tablete s 90% aktivnog klora. Prikladno za dugotrajno kloriranje za sve vodene i filterske sustave. Multifunkcionalne tablete 20 ili 200g: sporo topive tablete s dodatkom algicida koji inhibira razvoj algi i flokulanta koji pročišćava vodu - ljuskice. Prikladno za pješčane filtere.

  

3Korak 3: Prevencija razvoja algi

Alge su hrana za bakterije. Kako bi se osigurala besprijekorna, higijenska kvaliteta vode, potrebno je spriječiti razvoj i stvaranje algi u bazenu i vodi. Preventivnim doziranjem algicida štedite na dezinfekcijskim sredstvima.

 • Algicid standard: tekuće sredstvo koje sprječava razvoj algi, blago pjenušavo.
 • Algicid special: visoko koncentrirano tekuće sredstvo koje sprječava razvoj algi, ne pjeni se te je stoga pogodno i za bazene s masažom.

  

4Korak 4: Sprječavanje zamućenja vode

Najsitnije čestice nečistoća filter ne može zadržati, zbog čega voda može biti mutna. Da bismo i njih uklonili, koristimo flokulant. Rezultat je kristalno čista voda. Flokulant treba preventivno dozirati kako bi voda bila čista u svakom trenutku.

Pažnja: kod uložnih filtara koristite samo tekući flokulant, a filtar mora biti isključen kako bi se ljuskice prljavštine taložile na dno bazena. Čestice prljavštine tada se mogu ukloniti ručnim usisavačem. U protivnom će se uložak filtera začepiti.

 • Flockstar: tekući flokulant na bazi aluminijevog hidroksiklorida. Dodaje se izravno u vodu.
 • Flockstar ulošci: flokulant u tabletama idealan za korištenje s pješčanim filtrima.

  

5Korak 5: Čišćenje i njega

Planet Pool proizvodi i oprema za čišćenje jamče dugu i bezbrižnu sezonu kupanja.

Osnovna sredstva za čišćenje bazena su Čistilo za bazen koje uklanja organske nečistoće i koristi se uglavnom uz rub bazena te Grundreiniger koji je uspješan u borbi protiv kamenca.

Među pribor koji je neophodan za čišćenje i održavanje čistoće bazena ubrajamo i: mrežicu za skupljanje lišća iz vode, četku za čišćenje i usisavač. Preporučamo korištenje zaštitne navlake koja sprječava ulazak nečistoća u bazen.

Radno vrijeme
Čakovec pon-pet: 7:00-20:30
sub: 7:00-19:00
ned: zatvoreno
Mursko Središće pon-pet: 7:00-19:00
sub: 7:00-13:00
ned: zatvoreno
Caffe bar BAT pon-pet: 6:00-20:00
sub: 6:00-19:00
ned: zatvoreno
21.5. - 1.6. 6:00-16:00
Kiosk brze hrane BAT-ko pon-pet: 8:00-15:00
sub: 9:00-14:00
ned: zatvoreno
25.5. zatvoreno

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće